世界初の技術&国際特許(PCT) 公開中

天然成分(カテキンEGC)でウイルスの不活化に新展開

 

天然成分で抗ウイルス効果が期待できるとして、緑茶カテキンEGCgは国内はもとより海外でもウイルスに対する不活化効果が検証され発表されている。

しかし、この天然成分EGCgを水中で安定化させることは今まで難しいことであったが、この世界初の技術によりEGCgだけに特化し、

水中で高濃度のまま安定化させることに成功し、更にはインフルエンザをはじめ新型コロナウイルスなど変異を繰り返す様々なウイルスに対して、ウイルスたんぱく質(スパイク等)に結合することで細胞への侵入を防ぎ、この水溶液には不活化効果があることが大学の研究チームの検証実験で確認された。

 

World's first technology & international patent open

A new development in virus inactivation with natural ingredients (catechin EGCg !

Green tea catechin EGCg, which is expected to have an antiviral effect as a natural ingredient, has been verified and announced as having an inactivating effect against viruses not only in Japan but also overseas.

Furthermore, it exhibited the effect of preventing invasion into cells by binding to viral proteins (such as spikes) against various viruses that repeatedly mutate, such as influenza and new coronaviruses.

 

As described above, it was confirmed in the verification experiment by the university research team that this aqueous solution has the effect of inactivating viruses.

 

 


カテキンの中でも一番抗酸化活性作用をもつEGCgの期待できる更なる作用

Expected further effects of EGCg, which has the highest antioxidant activity among catechins

虫歯・口臭予防

虫歯の原因はミュータンス菌が歯に付着し、酸をつくることで歯の表面のエナメル質が溶け、虫歯ができてしまいます。カテキンはミュータンス菌の増殖を抑えるので、虫歯予防ができます。

抗菌作用

カテキンには抗菌作用があるので食中毒の原因となるO-157(腸管出血性大腸菌)などの食中毒菌や胃潰瘍や胃がんの原因となるピロリ菌の増殖もおさえるので、食中毒予防や胃潰瘍予防に働きます。

 

●抗酸化作用 ●抗がん作用 ●コレステロールを下げる作用 ●血糖の上昇を抑える作用 ●肥満予防など 

Prevention of tooth decay and bad breath

The cause of tooth decay is Streptococcus mutans, which attaches to the teeth and creates acid that dissolves the enamel on the surface of the teeth, resulting in tooth decay. Catechin suppresses the growth of Streptococcus mutans, so it can prevent tooth decay.

Antibacterial action

Catechin has an antibacterial effect, so it suppresses the growth of food poisoning bacteria such as O-157 (enterohemorrhagic Escherichia coli), which causes food poisoning, and Helicobacter pylori, which causes stomach ulcers and stomach cancer.

 

●Antioxidant ●Anticancer ●Cholesterol lowering

●Prevention of blood sugar rise ●Prevention of obesity, etc.

 



保存安定性に優れたカテキン水溶液の差別化ポイント

Differentiation point of catechin aqueous solution with excellent storage stability

現行の課題

カテキン類を含むポリフェノール類は、水中に溶存する酸素や空気中の酸素により容易に酸化されるため非常に不安定である。

 

水性溶剤に溶解した際には、期待される活性酸素除去作用等の有用な作用が低下するほか、酸化に伴って変色する等、その保存安定性に欠ける

 

その結果として、水性溶剤に溶解して液体状態で取り扱うことが困難であり、飲食品、化粧料、医薬品等へ応用する上で大きな障害になっている。

current challenges

Polyphenols including catechins are very unstable because they are easily oxidized by oxygen dissolved in water or oxygen in the air.

When dissolved in an aqueous solvent, the expected useful action such as the action of removing active oxygen is reduced, and the storage stability is poor, such as discoloration due to oxidation.

As a result, it is difficult to dissolve it in an aqueous solvent and handle it in a liquid state, which is a major obstacle in applying it to foods, beverages, cosmetics, pharmaceuticals, and the like.



課題解決のための新開発

■カテキンの弱点を知る

 

抗酸化力が強いため

1.水溶液の中では、溶存酸素と結合し容易に酸化してしまうため安定化させることが難しい。

2.安定化のために化学物質を使用して誘導体化するのが一般的で体内に取り入れることが難しい。

New development for problem solving

 

■ Know the weaknesses of catechins

<Because of its strong antioxidant power>

   ↓

1. In an aqueous solution, it is difficult to stabilize because it is easily oxidized by combining with dissolved oxygen.

2. It is difficult to incorporate into the body because it is common to derivatize using chemical substances for stabilization.



安定化した高濃度カテキン(EGCg)水溶液の技術

 

抗酸化作用の強いカテキンEGCgは酸化劣化が激しく保存安定性に欠けるため、各種製品開発において、その点が大きな欠点でとなっていました。

しかし、当該技術は水溶液中で高濃度のまま安定させる世界初の加工技術として、特許出願申請(20218)を開始し、2023年3月に国際特許公開中。

現在、この水溶液製剤は10000ppmの高濃度で安定化されており、稀釈により容易に濃度調整ができる。

また、安定化を実現させているすべての構成成分が厚生労働省が許認可する食品添加成分であるため、体内に入っても副反応などの心配もなく、お子様から高齢者まで安定して口腔ケアなどによる服用も可能。

また、添加濃度にもよるが、不活化効果を示す濃度であれば、カテキンEGCg特有の渋みや苦み、変色等で既存製品の本来の味わいや香り・色合いに与えるダメージはほとんどなく、様々な分野の製品に展開できる。

 

Technology of stabilized high-concentration catechin (EGCg) aqueous solution

Catechin EGCg, which has a strong antioxidant effect, undergoes severe oxidative deterioration and lacks storage stability, which has been a major drawback in the development of various products.

However, this technology is the world's first processing technology that stabilizes it in an aqueous solution at a high concentration.

At present, this aqueous solution formulation is stabilized at a high concentration of 10,000 ppm, and the concentration can be easily adjusted by dilution.

In addition, since all of the ingredients that make it stable are food additive ingredients that are approved by the Ministry of Health, Labor and Welfare, there is no need to worry about side effects even if they enter the body, and oral care, etc.

In addition, although it depends on the concentration of the additive, if the concentration shows the virus inactivation effect, there is almost no damage to the original taste, aroma, and color of existing products due to the astringency, bitterness, and discoloration peculiar to catechin EGCg. products in various fields.

 


 

高濃度カテキン(EGCg)類含有水溶液の特性

 

●時間が経過(9ヶ月)しても、残存率が72と大半が劣化しないこと

 

●10,000ppmと高濃度で安定化しているため、希釈が容易なこと

 

厚生労働省から食品添加物として認可された成分のみで作られていること

 

効果をを発揮する段階での濃度では、無味・無臭、無色・透明なので汎用性に 

 

 優れていること

[Characteristics of high-concentration catechin (EGCg)-containing aqueous solution]

● Even if time passes (about 9 months), the survival rate is 72%, and most of

  them do not deteriorate.

● Since it is stabilized at a high concentration of 10,000ppm, it is easy to dilute.

● Made only with ingredients approved as food additives by the Ministry of Health,

     Labor and Welfare

● At the concentration at which it is effective, it is tasteless, odorless, colorless,

     and transparent, so it has excellent versatility.



不活化効果イメージ

ウイルスは、その構造において突起(スパイク)を持っており、これを介して細胞に取りつくジョイント部分があり、スパイクはウイルスによってそれぞれ固有の構造である。このため、ワクチンによる予防は、体の中にウイルスの抗体を作り、その抗体がスパイクの特定構造をとらえてウイルスが細胞へ取りつくのを防止するものである。

このようなメカニズムであるため、例えばインフルエンザウイルスではスパイクの構造が異なるインフルエンザウイルスが複数あり、ワクチンで作られた抗体とスパイクの特定構造とが結合しなければ、インフルエンザウイルスの感染を防ぐことができないという課題がある。

一方、カテキンの抗ウイルス効果、つまりウイルスの人体等への感染を予防する効果は、ウイルスが細胞に取りつくジョイント部分を覆ってしまうものと思われ、種々のウイルスのスパイクの特定構造の違いによらず発揮する。

Image of deactivation effect

Viruses have protrusions (spikes) in their structures, and there are joints that attach to cells via these, and the spikes are unique structures for each virus. For this reason, prevention by means of a vaccine is to create antibodies against the virus in the body, which then capture specific structures on the spikes and prevent the virus from attaching to cells.

Because of this mechanism, for example, there are multiple influenza viruses with different spike structures, and if the antibody produced by the vaccine does not bind to the specific structure of the spike, influenza virus infection cannot be prevented. There is a problem.

On the other hand, the antiviral effect of catechin, that is, the effect of preventing virus infection to the human body, etc., is that catechin EGCg covers the joints that attach to cells regardless of the difference in the specific structure of various virus spikes.




◆EGCgの抗インフルエンザウイルス効果

インフルエンザウイルスA及びBEGCgは、細胞毒性を示す濃度より有意に低い濃度でインフルエンザウイルスの細胞への吸着・侵入を阻害した。

 

ウイルス粒子とEGCgの直接コンタクトがウイルス感染阻害に有効。

 

 

HCoV-229EEGCgによる不活化のまとめ

 

EGCgは直接不活化効果と吸着阻害効果の二つの作用により、HCoV-229Eの感染性を減少させることが  明らかとなった。また、そのEC50は約0.5 ppm2 ppm

であり、非常に低濃度で抗ウイルス効果を示すことが示唆された。

 

カテキンEGCg水溶液は、インフルエンザウイルスやコロナウイルスの宿主細胞への吸着や侵入を阻害して抗ウイルス作用を示す。

マウスを用いたインフルエンザウイルス感染系でもカテキンEGCg水溶液の抗ウイルス作用が確認できた。

 

EGCgとウイルス粒子との直接コンタクトが重要

 

◆ Anti-influenza virus effect of EGCg

For influenza viruses A and B, EGCg inhibited the adsorption and entry of influenza viruses into cells at concentrations significantly lower than the cytotoxic concentration. Direct contact between virus particles and EGCg is effective in inhibiting virus infection.

 

◆Summary of inactivation of HCoV-229E by EGCg

It was revealed that EGCg reduces the infectivity of HCoV-229E through two actions: direct inactivation and adsorption inhibition.

In addition, its EC50 was about 0.5 ppm to 2 ppm, suggesting that it exhibits antiviral effects at very low concentrations.

 

The developed catechin EGCg aqueous solution exhibits antiviral effects by inhibiting the adsorption and entry of influenza viruses and coronaviruses into host cells.

Antiviral activity of catechin EGCg aqueous solution was also confirmed in influenza virus infection system using mice.

Direct contact between EGCg and virus particles is important.


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製品の特徴と様々な用途 

Product features and various applications

 

① As a catechin EGCg spray, it is sprayed on the entire face such as the

     throat and nasal cavity, and the effect is achieved by direct contact with

     the mucous membrane.

 

② Its action and effect as an antibacterial spray that does not use alcohol.

 

③ Effects of directly adsorbing catechin EGCg into the oral cavity with

     tablets, etc.

 

④ Effects of catechin EGCg by directly spraying it not only on humans but

     also on livestock, etc., or mixing it with water and giving it to drink.

     *As a disinfectant that is friendly to both livestock and the environment.

 

⑤ As a health supplement for pets.

 

⑥ As a health drink by adding to various alcoholic beverages and beverages.